From a Leaky Roof to a Comfortable Classroom

By Aydelfe M. Salvadora, ChildFund Timor-Leste

For nine years, the Parent Teacher Association for Eskola Basiko Liaro sought assistance for its deteriorating school. But those requests went unanswered, says Raimundo de Carvalho, PTA president at the school, which is located in Suco Builale, Ossu, in the Timor-Leste district of Viqueque.

The school is surrounded by hills, making the temperature cold even during the day, and it easily penetrates inside the bamboo-walled classrooms.

Deterioating classroom

Liaro School classrooms were in disrepair.

When ChildFund first visited Liaro School, we knew that urgent assistance was needed. The school had a poor infrastructure, lacked water and sanitation facilities and didn’t have the most basic classroom and learning materials.
Given the poor condition of the school and the long list of areas for improvement, ChildFund worked with the school community to identify its main priorities for improvement. Classroom rehabilitation was on the top of the list, as it would deliver significant benefits within a short timeframe.

With the participation of community members, schoolchildren, PTA members and the Suco and Aldeia local councils, ChildFund Timor-Leste worked with Liaro School to quickly develop a proposal to be considered for UNICEF’s Participatory School Rehabilitation project.

The proposal was accepted, with Liaro School becoming part of the Child Friendly Schools (CFS) approach promoted by UNICEF, in partnership with the Ministry of Education. It is a distinct initiative that promotes and nurtures the inclusive involvement of parents, community members and children in education.

With approval, funding and technical assistance from UNICEF and ChildFund, construction commenced in the first week of November 2011. In less than two months, four new classrooms were constructed and ready for the beginning of school year in January.

new classroom

Newly constructed classrooms.

Built with concrete walls and tin roofs, the classrooms are comfortable and secure from the elements. When asked how their new learning environment makes them feel, the school’s 150 students give an enthusiastic chorus of “kontente [happy].”They no longer fear water leaking from the roof and persistent cold through the bamboo walls. More importantly, they now have an environment conducive to learning that motivates them to study harder.

The PTA members and council chiefs say they’ve learned a lot about the importance of community participation and cooperation to benefit children. They also point to another benefit with lasting impact – not only do they have four new classrooms, but they now also have the skills to write more project proposals to gain additional funding for their community.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 837 other subscribers

ChildFund
Follow me on Twitter